Zainspirowana
przepisem z Jeronimo Martins, piekłam chlebek już kilka razy i za
każdym razem wychodzi taki sam - smaczny. Można wykonać również bez
otrąb lub słonecznika i cieszyć się smakiem białego pieczywa bez
konserwantów i polepszaczy. Zachęcam jednak do dodania chociaż otrąb, bo
to one wzbogacają chlebek w błonnik, dzięki któremu nasz metabolizm
pracuje lepiej. Gorąco polecam!
Chlebek z błonnikiem
Foremka do wypieku przy podanych proporcjach powinna wynosić 25/9 cm
składniki:
500g mąki pszennej,
500ml ciepłej wody,
30g drożdży,
60g otrąb (np.pszennych),
garść słonecznika,
łyżka soli,
łyżka cukru
Czas pieczenia ok.50 minut
Czas oczekiwania 45 min
Przygotowanie:
Foremkę smarujemy olejem lub masłem i posypujemy otrębami.
Drożdże mieszamy z wodą.
W oddzielnej misce mieszamy mąkę, otręby, słonecznik, cukier i sól ( możemy dodać inne ziarna: dynie, siemię, sezam).
Robimy dołek i wlewamy drożdże.
Zostawiamy na 15 minut.
Następnie dokładnie mieszamy.
Ciasto będzie lepkie, ale takie ma być.
Znowu odstawiamy na 15 minut.
Przekładamy do foremki i odstawiamy na koleje 15 minut.
Pieczemy w temp. 180st. ok. 5o minut.
Wyjmujemy na kratkę, żeby nie zaparował od dołu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz