Pizza
Skubnęłam
troszkę z książki Jacka Kuronia, troszkę od “wujka Google”, dodałam
troszkę inwencji własnej i oto powstał bardzo prosty przepis na bardzo
smaczną pizzę.
składniki na ciasto:
25 g. drożdży,
ok.450 dag. mąki pszennej,
250 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli
Uwaga! Cenicie
sobie błonnik w diecie? Zamieńcie pizze na pełnoziarnistą! Proponuję
odjąć garść mąki i dosypać tyle samo otrąb dowolnych - zamieszać.
To znacznie wzbogaci wasze danie, przy tych samych walorach smakowych.
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem i solą. Odstawiamy na 10 minut.
Do
dużej miski wsypujemy mąkę (z otrębami). Wlewamy do niej drożdże i
wyrabiamy ciasto. Jest gotowe kiedy przestaje kleić się do ręki.
Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Jeśli nie mamy takiego miejsca, wydłużamy czas oczekiwania do 1 godziny.
Następnie
lekko prószymy blat mąką i przekładamy ciasto aby je rozwałkować na
kształt naszej blachy. Smarujemy blaszkę olejem lub margaryna i również
prószymy mąką. Na tak przygotowaną formę, bardzo delikatnie (aby go nie
uszkodzić) przekładamy rozwałkowane ciasto. Poprawiamy aby cały spód
był przykryty.
Następnie smarujemy wierzch ketchupem.
Na tak przygotowany spód układamy dowolne składniki.
Proponuję:
pieczarki pokrojone w plasterki,
cebulkę,
7 plastrów salami,
7 plastrów szynki,
½ laski kiełbasy pokrojonej w plasterki,
½ papryki czerwonej,
ok. 3 średnie ogórki kiszone,
ser do posypania
Pieczemy w temp.180 st. przez ok. 15min. Zarumieniony spód oznacza czas do wyjścia z piekarnika. Polewamy ketchupem.
Moja rada: Pizza świetnie smakuje z kurczakiem. Ja wykorzystuje pozostałości po rosole, lub daniu chińskim.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz