Placuszki z cukinii z dodatkami
składniki:
- 1 cukinia ok.35dag.,
- 1 średnia cebula,
- 1 jajko,
- szklanka mąki (nie cała),
- 1 mały jogurt naturalny,
- 1 pomidor,
- ½ papryki czerwonej,
- ½ laski kiełbasy,
- sól, pieprz,
- szczypiorek,
- olej lub oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania:
Cukinię
umyj (nie obieraj) i zetrzyj na tarce na dużych oczkach, cebulę drobno
posiekaj, kiełbaskę pokrój w kostkę, paprykę i pomidora również.
wszystkie
składniki połącz z mąką i jajkiem, przypraw i wymieszaj. Następnie
nakładaj porcjami na patelnie. Smaż do zarumienia i przełóż na druga
stronę.
Dip: połącz ok. 1 łyżkę stołową posiekanego szczypiorku z jogurtem, przypraw solą i pieprzem.
Placuszki zachwycają smakiem, aż trudno uwierzyć, że głównym składnikiem jest pełna wartości odżywczych cukinia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz