Sałatka ala Gyros
Składniki:
- 0,5 kg filetu z piersi kurczaka,
- ok. 3 pomidory,
- puszka kukurydzy,
- majonez lub sos czosnkowy,
- ½ główki kapusty pekińskiej,
- przyprawa do Gyrosa,
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
filet
kroimy w kostkę, dodajemy najlepiej przyprawę do gyrosa ale może być
również do kurczaka i 2 łyżki oleju lub oliwy. Całość mieszamy.
Następnie wrzucamy na patelnie lub do nie wielkiego garnka, podlewamy
lekko wodą i czekamy do zarumienienia, ok.20 min. Gdy mięso wystygnie
układamy warstwami w przeźroczystym naczyniu: mięso, majonez, pomidory
pokrojone w kostkę, przyprawione solą i pierzem, kukurydza, ponownie
majonez i na koniec posiekana kapusta. Dla schłodzenia wkładamy do
lodówki. Gotowe.
Kolejność i dobór składników zależy od własnej fantazji.
Zamiast kapusty możemy użyć sałaty lodowej ;-)
Pierwszy
raz podobną sałatkę jadłam u mojej koleżanki Natalii dobrych parę lat
temu. Od tego czasu przygotowuję ją na Święta i nie tylko. Mimo swej
prostoty jest efektowna i bardzo smaczna.
Nigdy się nie nudzi i każdy ją lubi.
Polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz