wtorek, 3 listopada 2015

Sałatka ala Gyros




Obraz 039.jpg

Sałatka ala Gyros
Składniki:
  • 0,5 kg filetu z piersi kurczaka,
  • ok. 3 pomidory,
  • puszka kukurydzy,
  • majonez lub sos czosnkowy,
  • ½ główki kapusty pekińskiej,
  • przyprawa do Gyrosa,
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
filet kroimy w kostkę, dodajemy najlepiej przyprawę do gyrosa ale może być również do kurczaka i 2 łyżki oleju lub oliwy. Całość mieszamy. Następnie wrzucamy na patelnie lub do nie wielkiego garnka, podlewamy lekko wodą i czekamy do zarumienienia, ok.20 min. Gdy mięso wystygnie układamy warstwami w przeźroczystym naczyniu: mięso, majonez, pomidory pokrojone w kostkę, przyprawione solą i pierzem, kukurydza, ponownie majonez i na koniec posiekana kapusta. Dla schłodzenia wkładamy do lodówki. Gotowe.
Kolejność i dobór składników zależy od własnej fantazji.
Zamiast kapusty możemy użyć sałaty lodowej ;-)

Pierwszy raz podobną sałatkę jadłam u mojej koleżanki Natalii dobrych parę lat temu. Od tego czasu przygotowuję ją na Święta i nie tylko. Mimo swej prostoty jest efektowna i bardzo smaczna.
Nigdy się nie nudzi i każdy ją lubi.
Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz