Zapiekanka ryżowa na słodko
Składniki:
- biały ryż długoziarnisty,
- jabłka prażone,
- masło lub margaryna,
- śmietana 18 proc. lub jogurt naturalny
Ugotowany
ryż wykładamy płasko w formie do pieczenia lub na blaszce. Następnie
kładziemy warstwę jabłek prażonych, po czym układamy kolejną warstwę
ryżu. Grubość warstw zależy od własnych upodobań - ja polecam nie za
grube - ok.1,5cm. Na wierzch nakładamy w kilku miejscach płatki (listki)
masła wyżłobione płaską łyżeczką, które pod wpływem temp.ładnie się
roztopią. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190/200 st. Wyjmujemy gdy
wierzch będzie zarumieniony i chrupiący tj. ok. 15/20 min. Po wyjęciu
jabłka będą ognisto gorąco, dlatego należy odczekać parę minut aby nie
poparzyć gości ;-)
Podajemy na talerzyku ze śmietaną lub jogurtem najlepiej w sosjerce.
Jeżeli zapiekanka wyszła mało słodka, możemy podać danie z cukierniczką ;-)
Zapiekankę
możemy ponownie rozgrzewać w piekarniku lub mikroweli, dlatego
przechowujemy ją w lodówce w pierwotnej postaci - bez polewy.
Jabłka prażone możemy kupić gotowe w słoiku ale możemy również przygotować je samodzielnie:
kilka
jabłek obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. wkładamy do
garnka, zalewamy do połowy wodą i posypujemy sporą ilością cukru. W
trakcie prażenia często mieszamy, a gdy jabłka zrobią się miękkie możemy
użyć ugniatarki do ziemniaków. Cały proces trwa ok. 30 min.
Pierwszy
raz zapiekanki skosztowałam u wspomnianej już koleżanki Natalii i na
prawdę mnie zachwyciła. Parę razy robiłam ją jeszcze w domu rodzinnym i
później jakoś o niej (zapiekance) zapomniałam. Ale na szczęście pamięć
odświeżyła mi moja mama, która przyrządziła to “cudo” i pchnęła do
napisania tego przepisu.
Gorąco polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz