wtorek, 3 listopada 2015

Schabowy pod pierzynką



Obraz 041.jpg

Schabowy pod pierzynką pieczarkowo-serową
Składniki:
  • pokrojone i rozbite kotlety schabowe,
  • pieczarki,
  • cebula,
  • ser w potarty na tarce,
  • bułka tarta,
  • jajko,
  • mąka,
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
kotlety obtaczamy w panierce (mąka, jajko, bułka tarta) i przyprawiamy - jak na kotlety.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę szatkujemy i podsmażamy na patelni z pieczarkami. solimy, pieprzymy.
Przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy kotlety.
Nastawiamy piekarnik na 180 st.. Układamy na blaszce kotlety, a na nich pieczarki i posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika na ok. 10 min. do rozpuszczenia sera. Podajemy na ciepło z ziemniakami, odrobiną sosu pieczeniowego i ogórkiem kiszonym.
Dla zwolenników drobiu, pierś z kurczaka będzie równie wyborna :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz