Schabowy pod pierzynką pieczarkowo-serową
Składniki:
- pokrojone i rozbite kotlety schabowe,
- pieczarki,
- cebula,
- ser w potarty na tarce,
- bułka tarta,
- jajko,
- mąka,
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
kotlety obtaczamy w panierce (mąka, jajko, bułka tarta) i przyprawiamy - jak na kotlety.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę szatkujemy i podsmażamy na patelni z pieczarkami. solimy, pieprzymy.
Przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy kotlety.
Nastawiamy
piekarnik na 180 st.. Układamy na blaszce kotlety, a na nich pieczarki i
posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika na ok. 10 min. do
rozpuszczenia sera. Podajemy na ciepło z ziemniakami, odrobiną sosu
pieczeniowego i ogórkiem kiszonym.
Dla zwolenników drobiu, pierś z kurczaka będzie równie wyborna :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz