Zrazy
Składniki:
500 g. szynki wieprzowej,
3 duże ogórki kiszone,
½ laski kiełbasy podwawelskiej,
1 cebula,
sól,
pieprz,
ok.2 łyżki musztardy,
wykałaczki
Przygotowanie:
Szynkę
wieprzową kroimy na cienkie plastry (jak na kotlety). Ważne by były
bardzo cienkie. Coraz więcej sklepów oferuje rozbicie mięsa w steak-erze
czyli kotle-ciarce. Warto z tego skorzystać, bo kotlety są równe i
łatwo je zawijać.
Każdy plaster solimy i pieprzymy z obu stron. Następnie tylko z jednej strony smarujemy musztardą.
Kroimy ogórka i kiełbachę w słupki.
Na każdego kotleta posmarowanego musztardą, układamy po 2 kawałki ogórka i wędliny.
Zawijamy w rulonik i mocujemy wykałaczkami aby się nie odwinął.
Następnie obtaczamy w mące.
Obsmażymy na patelni z każdej strony. Przekładamy zraziki do garnka i zalewamy do połowy wodą - gotujemy.
Na pozostałym tłuszczu z patelni smażymy cebulkę, po czym wlewamy do garnka z mięsem.
Całość dusimy jeszcze przez ok.1 godzinę nie dopuszczając do przywarcia.
Nie musimy zaciągać sosu mąką ani doprawiać. Tak przygotowany powinien powstać samoistnie.
Przed podaniem proponuje wyjąć wykałaczki, by przypadkiem nie zranić konsumenta.
Moja rada
- Do wykonania możemy użyć także mięsa z karkówki, schabu lub łopatki.
Jeśli natomiast nie mamy wykałaczek możemy użyć cienkiego sznurka.
Zrazy same z siebie są ciężkim daniem, jeżeli jednak macie ochotę, zamiast kiełbasy możemy dodać plaster boczku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz