środa, 12 października 2016

Czekoladowy sernik jaglany


Skoro już jesteśmy przy słodkościach i a'la Nutelli, chciałabym przedstawić fajny pomysł na sernik jaglany z udziałem tego pysznego kremu.
Do stworzenia przepisu zainspirował mnie "Er Wegan" w przepisie na snikersa. Jednak jak to ja, wprowadziłam małe modyfikacje i oto powstał Czekoladowy sernik jaglany.
Składniki na kek-sówkę:
- 400 g kaszy jaglanej (4 torebki),
-  1/2 soku z cytryny,
-  4 łyżki syropu klonowego,
- 200 g. daktyli,
- 10 łyżek mleka roślinnego,
-  4 łyżki kakao,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 2 garści orzechów ziemnych,
- wiórki kokosowe do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy w proporcji (1torebka=2szkl. wody). Daktyle zalewamy wrządkiem i pozostawiamy na ok. 20 min. Po tym czasie zlewamy z nich wodę, dodajemy kakao, mleko i blędujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (nutella). Nie co mniej niż połowę masy przekładamy do miski i łączymy z masłem orzechowym, posiekanymi orzechami i 2 łyżkami ugotowanej kaszy jaglanej. Mieszamy. Przekładamy do kek-sówki na spód.
Ugotowaną kaszę przekładamy do sporej miski. Dodajemy sok z cytryny oraz syrop klonowy. Blędujemy. Jeśli trzeba dodajemy więcej syropu. Możemy dorzucić garść żurawiny lub rodzynek. Gotową masę natychmiast przekładamy do naszej keksówki ze spodem. Pamiętajmy również aby zbyt długo masy (serowej) nie mieszać, ponieważ trudnej będzie jej stężeć.
Trzecią warstwą ma być pozostały krem. Smarujemy starannie wierzch ciasta. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi i wstawiamy na noc do lodówki.
Pamiętajmy, że jako forma musi służyć nam taka z luźnym bokiem. Jak do sernika na zimno!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz