wtorek, 25 października 2016

Gołąbki z pieczarkami i suszonymi pomidorami.



Na samym wstepie chciałam przeprosić za jakość zdjeć i/lub błędy w tekście. Wynikają one z uwagi na fakt, iż tworze posty używając telefonu, gdzieś miedzy karmieniem a gonitwą za raczkującym Olkiem.
Mimo wszystko pragnę podzielić się z Wami przepisem na bezmięsne gołąbki, które wyglądają i smakują jak tradycyjne.
Składniki:
- ok. 10 liści dowolnej spażonej kapusty,
- 1 torebka kaszy jaglanej,
- 1 torebka ryżu brązowego,
- 250 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 10 suszonych pomidorów z zalewy,
- sól, pieprz, majeranek,
- opcjonalnie po 1 łyżce przecieru pomidorowego i sosu sojowego.

Sposób przygotowania:
Pieczarki kroimy i dusimy razem z cebulką. Ryż i kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Przesypujemy do dużej miski i pozostawiamy do ostygnięcia. Kroimy pomidorki i łączymy z pieczarkami i cebulką. Zawartość patelni wrzucamy do miski z kaszą i ryżem, przyprawiamy i mieszamy. Następnie gotowy farsz zawijamy w liście kapusty. Smarzymy na patelni lub pieczemy w piekarniku. Podajemy z sosem pomidorowym - jak tradycyjne. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz