wtorek, 3 listopada 2015

Chlebek z błonnikiem



Obraz 044.jpg
Obraz 040.jpg



Zainspirowana przepisem z Jeronimo Martins, piekłam chlebek już kilka razy i za każdym razem wychodzi taki sam - smaczny. Można wykonać również  bez otrąb lub słonecznika i cieszyć się smakiem białego pieczywa bez konserwantów i polepszaczy. Zachęcam jednak do dodania chociaż otrąb, bo to one wzbogacają chlebek w błonnik, dzięki któremu nasz metabolizm pracuje lepiej. Gorąco polecam!
Chlebek z błonnikiem
Foremka do wypieku  przy podanych proporcjach powinna wynosić  25/9 cm
składniki:
500g mąki pszennej,
500ml ciepłej wody,
30g drożdży,
60g otrąb (np.pszennych),
garść słonecznika,
łyżka soli,
łyżka cukru

Czas pieczenia ok.50 minut
Czas oczekiwania 45 min

Przygotowanie:
Foremkę smarujemy olejem lub masłem i posypujemy otrębami.
Drożdże mieszamy z wodą.
W oddzielnej misce mieszamy mąkę, otręby, słonecznik, cukier i sól ( możemy dodać inne ziarna: dynie, siemię, sezam).
Robimy dołek i wlewamy drożdże.
Zostawiamy na 15 minut.
Następnie dokładnie mieszamy.
Ciasto będzie lepkie, ale takie ma być.
Znowu odstawiamy na 15 minut.
Przekładamy do foremki i odstawiamy na koleje 15 minut.
Pieczemy w temp. 180st. ok. 5o minut.
Wyjmujemy na kratkę, żeby nie zaparował od dołu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz