wtorek, 3 listopada 2015

placuszki z cukinii


Placuszki z cukinii z dodatkami
składniki:
  • 1 cukinia ok.35dag.,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 jajko,
  • szklanka mąki (nie cała),
  • 1 mały jogurt naturalny,
  • 1 pomidor,
  • ½ papryki czerwonej,
  • ½ laski kiełbasy,
  • sól, pieprz,
  • szczypiorek,
  • olej lub oliwa do smażenia.

Sposób przygotowania:
Cukinię umyj (nie obieraj) i zetrzyj na tarce na dużych oczkach, cebulę drobno posiekaj, kiełbaskę pokrój w kostkę, paprykę i pomidora również.
wszystkie składniki połącz z mąką i jajkiem, przypraw i wymieszaj. Następnie nakładaj porcjami na patelnie. Smaż do zarumienia i przełóż na druga stronę.
Dip: połącz ok. 1 łyżkę stołową posiekanego szczypiorku z jogurtem, przypraw solą i pieprzem.
Placuszki zachwycają smakiem, aż trudno uwierzyć, że głównym składnikiem jest pełna wartości odżywczych cukinia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz