wtorek, 3 listopada 2015

cukinia faszerowana

Obraz 019.jpg 

 

Czytałam wiele przepisów na cukinie faszerowaną, ale większość była bardzo złożona i pracochłonna, a przecież nikt nie chce godzinami stać przy garach. Dlatego stworzyłam własny, prosty i bardzo smaczny pomysł na to wyjątkowe warzywo.
To idealne danie żeby zaskoczyć znajomych lub ukochaną osobę.

Cukinia faszerowana
Składniki:
2 średnie cukinie
1 mała cebula,
1 laska kiełbasy np. śląskiej lub ½ podwawelskiej,
kilka pieczarek,
½ papryki czerwonej,
mały pomidor,
szczypta pieprzu,
szczypta soli
ser do posypania,
ketchup
Farszu powinno wystarczyć na dwie średnie cukinie czyli 4 porcje

Przygotowanie:
Cebulkę kroimy drobno i podsmażamy na maśle lub oliwie.
Kiełbasę kroimy w  kostkę i dodajemy na patelnie.
Smażymy aż cebulka się zeszkli a wędlina zarumieni.
Następnie wrzucamy obrane, umyte i pokrojone w plasterki pieczarki.
Solimy, pieprzymy.
Chwilkę dusimy wykorzystując czas na przygotowanie cukinii: myjemy, obcinamy dupki(nie obieramy ze skórki) i kroimy na połowę.
Wyjmujemy łyżeczką środek cukinii, tak by powstał dołek do farszu, następnie kroimy go i dodajemy na patelnie.
Myjemy i kroimy w kostkę paprykę i pomidora
Dodajemy paprykę i jeszcze chwilę smażymy.
Na koniec wrzucamy pomidora, mieszamy i ściągamy z ognia.

Nastawiamy piekarnik na 180st.
Wcześniej przygotowaną cukinię układamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.
Nakładamy farsz.
Posypujemy startym na tarce serem.
Chroniąc przed przewróceniem wkładamy do piekarnika na ok. 15 min.
Po wyjęciu przekładamy na talerzyk i polewamy ketchupem.

Nie tylko wygląd ale i smak przypomina zapiekankę.
Palce lizać.
 
Moja rada: kiełbasę można zastąpić szynką lub parówką, a jako dodatki użyć własnych składników, np. ogórka kiszonego. Ważne żeby zachować kolejność.

Smaczności!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz