środa, 3 sierpnia 2016

Ciasteczka francuskie (z jabłkami i paszteciki)


Od jakiegoś czasu chodziły za mną - ni to drożdżówka, ni to ciastko kruche. W końcu pewnego pochmurnego popołudnia znalazłam smak, na który tak miałam ochotę. Ciasto francuskie. Na słono czy na słodko? Najlepiej jedno i drugie. I tak powstały ciasteczka francuskie z jabłkami, oraz paszteciki z pieczarkami. Nie zabłysnę ambicjami, ponieważ wykonałam je z gotowego (kupnego) ciasta franc., więc przepis bardziej na farsz i wykonanie. Aaaaale za to jaki Sssmmaak!
I Ciastka franc. z jabłkami (6 szt.):
- 1 opakowanie ciasta franc.,
- 2 jabłka,
- szczypta cynamonu,
- szczypta cukru waniliowego.


Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Przyprawiamy cynamonem i cukrem waniliowym, mieszamy. Zalewamy 1/2 szkl. wody i prażymy ok. 5 min. Ciasto rozwijamy na blaszce, dzielimy na 6 równych kwadratów. Pozostawiamy na papierze. Przestygnięte jabłka układamy porcjami na każdym brzegu kwadracika i zamykamy jak książeczkę, lekko przyciskając brzegi, Następnie nacinamy wierzch każdego zamkniętego ciastka nożyczkami (ostrzem w dół). Pieczemy 15, 20 min. w temp. 200, 180 st. Uważnie obserwujemy ich wzrost, gdyż wystarczy chwila i ciastko spalone! Po wyjęciu jeszcze ciepłe ciasteczka możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

II Paszteciki francuskie z pieczarkami:
- 1 opak. ciasta franc.,
- 400/500 g. pieczarek,
- 2 cebule,
- łyżka oleju rzepakowego,
- sól, pieprz.


Cebule i pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnie, na 1 łyżce oleju. Po chwili zalewamy 1/2 szkl. wody i dusimy do wyparowania wody. Przyprawiamy solą, pieprzem, możemy dodać sos sojowy do smaku. Przestygnięty farsz układamy na cieście podobnie jak jabłka powyżej, Nie nacinamy! Pieczemy również w temp. 180/200 obserwując stopień zarumienia.
Szybkie, proste, i przyjemne. A piękny zapach pozostaje w domu na dłługooo po pieczeniu. Polecam bo wiem, że są wyśmienite. Doskonałe dla słonych i słodkich kubków smakowych!


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz