piątek, 26 sierpnia 2016

Kasza gryczana z burakiem i czerwoną fasolką


Ostatnio dużo się mówi o cennych właściwościach buraka. Burak to bogactwo witamin z grupy A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B12, C, oraz pierwiastków tj. żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, cynk, bor, kwas foliowy i wiele innych. Są niskokaloryczne 100g. zawiera tylko 38 kcal! Buraki zajmują pierwsze miejsce w walce z nowotworami. Zapobiega i leczy nadciśnienie, anemie, regeneruje wątrobę. Działają pozytywnie nawet na potencje czy depresję. Buraki zawierają dużo błonnika, przyśpieszają przemianę materii, redukują tkankę tłuszczową i hamują apetyt na słodycze! To tylko niektóre z Cudownych właściwości tego niepozornego warzywa. Nie zapominajmy więc włączyć go do naszej diety. Dziś proponuję przepis w towarzystwie kaszy gryczanej.
Składniki:
- 0,5 szkl. suchej kaszy gryczanej,
- 1 duży burak,
- 1/2 puszki fasolki czerwonej,
- 1 cebula,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka octu,
- sok z cytryny,
- szczypta pieprzu,
- szczypta cukru.
sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę szatkujemy i podsmażamy na patelni. Buraka obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do cebuli, zalewamy szkl. wody, przyprawiamy i dusimy do miękkości buraka. Pod koniec dodajemy fasolkę. Wszystko łączymy z kaszą i mieszamy. Gotowe.
SMACZNEGO!
P.S. Nie zapomnijcie założyć rękawiczek i fartuszka do przyrządzania buraka - strasznie farbuje dłonie i zostawia plamy na ubraniach!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz