wtorek, 2 sierpnia 2016

Klopsiki (kluseczki) z kaszy jaglanej i soczewicy


Kasza Jaglana jest częstym bywalcem w moim menu. Jednak dziś w troszkę innej wersji, ale jakże smacznej. Danie robiłam po raz pierwszy dwa dni temu i z pewnością będę do niego wracać. Proste składniki, szybkie wykonanie, wartości odżywcze i ten smak!! - polecam:)
Składniki:
- 1 saszetka kaszy jaglanej tj. 100 g.,
- 2 saszetki czerwonej soczewicy tj. 160 g.,
- 2 cebule,
- mała cukinia,
- puszka pomidorów, mogą też być świeże,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- szczypta bazylii,
- szczypta oregano.


Sposób przygotowania:
Gotujemy soczewice i kasze jaglaną ok. 15 min, do miękkości. Odsączamy z wody i łączymy w jednej misce. Pokrojoną w kostkę 1 cebulę szklimy na patelni i wrzucamy do ów miski. Solimy, pieprzymy i formujemy nie duże kuleczki. Zważając na ich kruchą konstrukcje, podsmażamy na patelni z każdej strony aby nabrały chrupkości i rumianego koloru.
Wg. mnie idealnie pasuje do nich sos z cukinii. Drugą cebulkę traktujemy tak, jak tę pierwszą - na PATELNIE. Następnie wyszorowaną cukinie, kroimy ze skórką w kostkę i smażymy z cebulą, aż zrobi się miękka. Dodajemy pomidory, przecier, przyprawy i gotowe. Danie podałam polewając dodatkowo tym sosem wierzch kluseczek i ozdobiłam natką pietruszki. Każdy kęs klopsika powinien zawierać odrobinę sosu - wtedy smakuję najlepiej.
Smacznego!  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz