sobota, 6 sierpnia 2016

Ziemniaki Curry w 12 min.


Dzisiaj chciałabym pokazać jak w szybki sposób można przyrządzić nasze polskie wspaniałe ziemniaki, które doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub jako danie główne. Można go wykonać posiadając zaledwie 2 ziemniaki, przyprawę curry, sól i pieprz! Ale można również użyć dowolnych dodatków. Mi akurat została nie cała szklanka uduszonych pieczarek z cebulką i garść szpinaku. W konsekwencji wyszedł całkiem ciekawy smak:
Składniki:
- 2 duże ziemniaki,
- przyprawa curry,
- garść szpinaku,
- nie cała szklanka (uduszonych wcześniej) pieczarek z cebulką,
- ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- sos sojowy.
Przygotowanie:
Do małego garnka wlewamy ok. litr wody. Gotujemy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka z wrzątkiem. Gotujemy 6/7 min. W tym czasie kroimy szpinak w paski, a czosnek rozgniatamy i siekamy. Wrzucamy na patelnie. Dodajemy ziemniaki i pieczarki. Przyprawiamy i gotowe!
Jako dodatki mogą posłużyć nam: groszek z marchewką, papryka, fasolka, brokuły... Co tylko mamy pod ręką. Do ziemniaków pasuje niemalże wszystko!
Gotowe danie nieźle smakuje z ketchupem;) Ja podałam z burgerem z cieciorki i pomidorkami koktajlowymi.

      Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz